Point

Point

POINT

str. Eremia Grigorescu nr. 10

Funcțiune: TEATRU+BISTROT+CLUB
Suprafață desfășurată totală: 723m2
Durată execuție: 18luni
Costuri construcție: 450.000eur

Casa existentă aparținea dpdv istoric perioadei de sfârșit de secol 19 – început de secol 20, fiind realizată din zidărie, cu planșee de lemn și bolțișoare de cărămidă peste un subsol parțial. Pe teren existau două corpuri de clădire alipite,anume construcția principală și o anexă aflată într-un stadiu avansat de degradare. Una dintre provocări a fost ridicată de combinația dintre relația lotului cu strada și poziția construcției pe lot. Lotul din stânga, din Intrarea Armașului nr. 2, este restras cu 11 metri de la stradă, formând o alveolă și lăsând complet expus calcanul construcției noastre, pe post de participant activ la peisajul străzii.
În urma expertizei, am luat decizia desființării complete a interiorului construcției și a anexei, precum și a conservării fidele a fațadelor existente. Subsolul a fost extins sub întreaga construcție, iar în interiorul perimetrului zidurilor exterioare și-a făcut loc o structură din beton care a urmat fidel conturul interior al clădirii existente. Astfel, a fost posibilă conservarea porticului de la intrare care străbate ca structură toate nivelurile clădirii, de la subsol la mansardă. Cărămida provenită din desfacerea zidurilor interioare a fost recuperată și refolosită pentru realizarea noilor compartimentări. Toți pereții interiori au materialul de construcție lăsat aparent, fie că este vorba de beton, fie că este vorba de cărămidă. Noua construcție este sinceră ca limbaj, lăsând să se citească clar limita dintre existent și nou, precum și felul în care s-a intervenit.
La nivelul mansardei, spațiu ce urma să primescă funcțiunea de teatru, intervenția a fost continuată în același spirit. Casa este acoperită cu o șarpantă în trei ape fără sprijine intermediare, cu o deschidere de 10 metri. Șarpanta are ca elemente structurale principale două coame metalice realizate din profile HEB320 cu lungimea de 13 metri, pe care sprijină căpriorii din lemn lamelar încleiat. Întreaga structură este vizibilă din interior.
Corpul de extindere este dovada că proiectarea și realizarea unor obiecte arhitecturale de scară relativ mică poate fi în aceeași măsură provocatoare și aducătoare de satisfacții. Corpul nou de clădire adăpostește circulația secundară, spații anexă, bucătărie și terase, și este realizat în întregime din diafragme de beton. În același spirit, betonul a fost lăsat aparent la interior. Terasa propriu-zisă este un balcon care iese în consolă 2,5 metri, acoperit la rândul lui cu o consolă din beton de 2,85 metri. Consolele sunt realizate fără grinzi, cu centuri de armare în grosimea plăcii, iar plăcile au secțiunea variabilă, adaptându-se natural la tendința de încovoiere.
Ca aspect exterior, fațadele corpului existent au fost restaurate în întregime, respectând ca metodă și material înțelesul termenului ”restaurare”. Decorațiunile existente au fost parțial reparate pe clădire, parțial desfăcute și reparate în atelier, iar cele complet degradate au fost refăcute prin tehnica mulajului. Glafurile ferestrelor, șorțurile și învelitoarea sunt realizate din tablă de zinc îmbinată în falțuri. Singura ”abatere” de la principiu a fost realizarea soclului din ardezie neagră și nu din mozaic turnat, cum era cel existent. Decizia a fost luată din motive de comportare mai bună în timp a acestui material, mai ales în condiția în care una dintre fațade este la stradă, fiind expusă mai mult factorilor de mediu.
Cât despre problema calcanului din mijlocul străzii, soluția a fost oferirea acestei suprafețe drept suport pentru street art.

Șef proiect: arh. Tudor Ciocănescu
Rezistență: ing. Cătălin Biclineru
Instalații: ing. Radu Cornea

Pensiune Moieciu

Pensiune Moieciu

Pensiune Moieciu

Moieciu de Sus, Brașov

Funcțiune: Pensiune – Vilă
Suprafață desfășurată totală: 280m2
Durată execuție: 18luni
Costuri construcție: 230.000eur
Data finalizare: 2013

Proiectul a fost preluat  în 2010 în sistem ”built to order” (arhitectul se ocupă inclusiv de managementul de proiect și de predarea clădirii la cheie).

Terenul pe care este amplasată construcția este strabatut de pârâul Turcu, având doar o fâșie îngustă spre drum, astfel încât clădirea a trebuit să fie amplasată dincolo de râu. Au fost proiectate și realizate podul de traversare si consolidările malurilor cu zidărie din piatra cioplită de tip roman, cu miez din beton.

Partea supraterană a construcției este realizată integral din lemn, deschiderile mari fiind obținute cu elemente din lemn lamelar încleiat cu lungimi de până la 13metri. Volumul casei este accentuat de coșul șemineului, realizat din zidarie de piatra cioplita cu miez din beton armat, cu o înălțime de 12 metri. Intreaga structura este lăsată aparentă la interior, planșeul fiind conceput ca o dala flotanta independentă, separată de structură cu un strat de material fonoabsorbant. Structura acoperișului este de asemenea dublată către exterior, astfel încât să poată să rămână aparentă la interior.

Pentru finisaje s-au folosit doar materiale naturale – pardoseli din dușumea de scândură de stejar și travertin, placări în băi cu ardezie neagră și gresie naturală și pereți cu lambriu din pin. La exterior construcția este placata cu pin, iar soclul este realizat din piatra cioplită (bazalt).

Din punct de vedere funcțional, parterul este conceput ca plan liber, inglobând locul de luat masa, bucătăria și livingul. La etaj se găsesc patru dormitoare cu patru băi, iar subsolul este rezervat pentru camera tehnică.

Proiectul își păstrază caracterul de unicat până la ultimul detaliu. Proiectul acoperă toate detaliile constructive, corpuri unicat de iluminat exterior, mobilier unicat și tâmplării interioare și exterioare cu detalii unicat.

În total au fost efectuate 140 de deplasări la Moieciu, obținute 19 avize și autorizații, iar la final construția a fost predată la cheie, mobilată și conectată la utilități.

Colaboratori:
Rezistență: ing. Cătălin Biclineru, ing. Claudiu Popa
Instalații: ing. Radu Cornea

Casa GC

Casa GC

Casa GC

aleea Meteorologiei

Funcțiune: Locuință
Suprafață desfășurată totală: 277m2
Durată execuție: 18luni
Costuri construcție: 180.000eur

 

Șef proiect: arh. Tudor Ciocănescu
Rezistență: ing. George Cotruț
Instalații: ing. Radu Cornea

Locuință Carol

Locuință Carol

Locuință Parcul Carol

str. Mitropolit Grigore nr. 32

 

Funcțiune: locuință individuală
Suprafață desfășurată totală: 300m2
Durată execuție: 12luni
Costuri construcție: 180.000eur
Data finalizare: 2008

Casa adăpostește o familie cu doua generații. Tema a devenit interesantă datorita restricțiilor de proiectare care au constrâns limitele construcției la amprenta unei case anterioare care a fost parțial desființata. Construcția are o amprenta de doar 70mp, și se desfășoara pe 3 niveluri supraterane și un subsol.

Parterul deschis adăpostește spațiile comune – livingul, locul de luat masa și anexele. Livingul se desfășoara pe două niveluri și comunică la etaj cu cu biroul, deschis si el, care face trecerea spre zona privata a seniorilor.
Etajul 2 este rezervat exclusiv generației tinere și se constituie într-o unitate de locuit de sine stătătoare.

Locuință Brănești

Locuință Brănești

Locuință

Brănești

Funcțiune: Locuință
Suprafață desfășurată totală: 654m2
Durată execuție: 18luni
Costuri construcție: -eur

S-a solicitat realizarea unei vile cu piscină în stil meditearanean, pe malul lacului brănești. În urma unei ducumentări asupra stilului, s-a hotărât tratarea fațadelor într-o pastișă clasică, cu ancadramente și soclu realizate din blocuri masive de calcar fățuit.